Portal Rasmi

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia

Malaysian Institute of Road Safety Research
 

LATAR BELAKANG PENGERUSI

      DATUK SURET SINGH

PENGERUSI INSTITUT PENYELIDIKAN KESELAMATAN JALAN RAYA MALAYSIA (MIROS)

 

Datuk Suret Singh berkelulusan Sarjana Muda Sastera dengan kepujian dari Universiti Malaya pada tahun 1977. Beliau kemudiannya berkhidmat sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) dan telah berkhidmat dengan cemerlang selama 33 tahun di sektor pengangkutan. Beliau mula  berkhidmat di Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) sebagai Penolong Setiausaha pada tahun 1978. Pada tahun 1983 pula, Datuk Suret berjaya memperoleh Ijazah Sarjana dalam bidang Pengurusan dan Perancangan Pengangkutan daripada University of Central, London.

Pada tahun 1983, beliau telah membantu melaksanakan transformasi JPJ dari manual dan operasi berasaskan cetakan di kaunter perkhidmatannya kepada perkhidmatan komputer dalam talian untuk kenderaan dan pelesenan pemandu dengan rantaian kepada pejabat pos bagi lebih memudahkan orang awam dalam perkhidmatan kaunter JPJ.

Dari tahun 2001-2005 sebagai Setiausaha Pengangkutan Darat, beliau juga berjaya menguruskan Fasa 1 integrasi dan peningkatan perkhidmatan LRT dalam Lingkungan Koridor Lembah Klang serta menyelaraskan pelaksanaan projek KL Monorail, Espress Rail Link ke KLIA dan pembinaan KL Sentral iaitu sebuah hub pengangkutan serta melaksanakan rel trek berkembar dan eletrifikasi bagi perkhidmatan Kereta Api antara Bandar dari Kuala Lumpur ke Ipoh.

Pada Januari 2006, Datuk Suret telah dilantik sebagai Ketua Pengarah pertama di Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR). Sepanjang pelantikan beliau sebagai Ketua Pengarah JKJR, beliau telah  menubuhkan pejabat JKJR di setiap negeri di Malaysia. Pencapaian utama beliau sepanjang tempoh pelantikan sebagai Ketua Pengarah termasuklah Pendidikan Keselamatan Jalan Raya, Warden Lalu Lintas dan Kelab-kelab Keselamatan Jalan Raya di sekolah-sekolah, pelancaran kempen keselamatan jalan raya bagi Program Berteraskan Kesedaran Komuniti (CBAP) dan rombakan semula MKJR Negeri untuk memperbaiki penyelarasan dan pelaksanaan Keselamatan Jalan Raya di setiap peringkat negeri.

Semasa dalam tempoh 5 tahun pertama pelantikan beliau, Rancangan Keselamatan Jalan Raya Malaysia telah dilancarkan pada tahun 2006. Datuk Suret juga bekerjasama rapat dengan Allahyarham Prof. Datuk Dr Ir Radin Umar b Radin Sohadi dalam menubuhkan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) pada tahun 2007.

Pada Julai 2011, Datuk Suret bersara daripada perkhidmatan awam (dari tahun 2012-2018, beliau menjadi penasihat keselamatan di Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat [SPAD]). Di SPAD, beliau telah memperkenalkan ‘Code of Safety Practice’ (ICOP) sebagai syarat lesen pengendali, latihan dan program-program pengiklanan juga dilaksanakan sebagai kompenen kritikal dalam insiatif ini.

Pada Februari 2019, beliau telah dilantik sebagai Pengerusi MIROS.